SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Degerfors IF
Välkommen till nya hemsidan

Hej!

Välkommen till vår nya hemsida och för att citera Fylking, Äntligen!

Här följer ni vad som händer i och runt akademin.

Här kommer vi ge alla fotbollsälskare kontinuerlig nyhetsbevakning kring våra lag och spelare.

Här har ni också möjlighet att ta del av information gällande Degerfors IF och NIU-gymnasiet.

 

Mvh

Peter Palmqvist

Akademiansvarig

Bra genrep av P17
2023-04-01 12:26

Degerfors IF:s P17-lag begår inte seriepremiär förrän nästa helg och valde att spela ett genrep mot BK Forward under fredagskvällen. Det blev en bekväm seger med 5-1 där alla hemmamålen kom under första halvlek. Så här sammanfattar nya P17-tränaren Henrik Andersson insatsen;

-Såklart en på förhand annorlunda situation där vår första match tillsammans också var genrep inför seriepremiären nästa helg. Träningsveckan som varit har präglats av att lära känna, och betoningen från min och ass. tränaren Robin Werners sida har lagts på att bygga vidare på den grund som lagts, snarare än att bygga om. Med anledning av detta har vi valt att behålla stora delar av grundstrukturen, och istället valt att fokusera på vår kollektiva identitet, adderat några konkreta principer samt några detalj-skillnader i vår positionering.

Väldigt, väldigt bra

-Med det sagt var vårt fokus när vi gick in i matchen att agera i linje med identiteten, tillämpa principerna och att spelarna hade friheten att utforska sin roll i systemet. Beskrivningen av matchen är kort och gott att vi är väldigt, väldigt bra, i samtliga skeden. Vi applicerar det vi arbetat med på ett riktigt bra sätt, vilket resulterar i att vi är dominanta både offensivt och defensivt. Offensivt spelar vi med både kontroll och fart, och visar upp en förmåga att slå ut lagdelar tack vare att vi vågar variera tempot i aktioner med bollen. Vi har många härliga kombinationer, skapar många målchanser och gör flera fina mål. I andra halvlek blir vi något mer forcerade, vilket leder till sämre kontroll och fler misstag i anfallsspelet, även om vi fortfarande visar upp rätt intentioner.

-Defensivt är vårt presspel intensivt och välstrukturerat i så gott som 90 minuter, vilket generar både målchanser och bollvinster, samtidigt som bakre linjer och målvakt är skickliga på att fånga upp det som går bakom. Slutligen är det viktigt att tillägga att vi är långt ifrån felfria i det vi gör, men spelarna är oerhört bra på att hjälpa och stötta varandra i att fortsätta våga, och täcka upp för varandra vid misstag. Vilket är helt avgörande för att kunna spela den fotboll vi vill, avslutar en mycket nöjd Henrik.

 

Dags för seriepremiär!
2023-03-31 17:44
Samma glädje att vänta i seriepremiären för P16?

Trots att vädret säger något helt annat så är det i helgen äntligen dags för seriepremiär för två av våra akademilag.
Det är alltid spännande med seriepremiär och kanske det kittlar lite extra för P16-spelarna som ska göra debut i allsvenskan. 
Försäsongen för P16 har varit lite blandad resultatmässigt och det har varit många spelare som fått chansen i matchspel. Dels för att det varit en del skador och sjukdomar, också för att det är ett antal spelare som inte kommer ansluta till laget förrän till hösten (NIU-elever som bor långt från Degerfors). Det har periodvis sett riktigt bra ut i ett flertal matcher och det finns en stor potential i gruppen. Sedan ska man komma ihåg att många av de lag som vi ställs mot i allsvenskan har spelat ihop under ett flertal år medan vårt lag varit tillsammans sedan nyår. 

 

Widroth nöjd med veckan
-Vi har haft en bra träningsvecka där killarna lagt ner ett hårt arbete och varit påkopplade. Vi dras med några småskador men de är på väg tillbaka i träning så inom kort kommer vi ha en full trupp, säger tränaren Martin Widroth.

 

-Det ska bli mycket roligt att komma igång med tävlingsmatcher. Det kommer bli tufft att spela i allsvenskan och våra motståndare i premiären, Backatorp IF, har vi inte så bra koll men vi räknar förstås med att det blir en mycket tuff match.
Lördag 1/4 kl. 14.15 är det avspark på Backavallen på Hisingen i Göteborg!

 

Stark trupp i P19
P19 begår hemmapremiär på hemmaplan mot Vasalunds IF. Så här säger tränarna Mikael Eklund och Jonas Svensson om förberedelserna;

 

-Vi har tränat på kontinuerligt sedan början av januari och matchat såväl i träningsmatcher mot P19, mot seniormotstånd samt spel i ligacupen. Resultatmässigt har det varierat men prestationsmässigt har vi hela tiden utvecklats. Tyngdpunkten rent träningsmässigt har, förutom Degerfors IF:s identitet i spelet, riktats mot elitförberedelser. Helt enkelt fokus på områden som blir avgörande individuellt för att nå elitfotboll. Vi har gnuggat på med många detaljer såväl defensivt och offensivt, även fysiken i alla dess olika former har vi slipat på! 

 

-Truppen har haft en ”normal” försäsong gällande skador och sjukdomar. Tyvärr har vi två spelare som har långtidsskador (en korsbandsskada och ett släppt muskelfäste i baksida lår), övriga i truppen är nu tillbaka i full träning. Många killar har fått testa på att träna med A-laget periodvis under försäsongen, några har fått A-kontrakt vilket förstås är mycket glädjande! 

 

-Den senaste tiden har det märkts på killarna att det närmar sig seriestart. Egentligen ska det inte vara skillnad på en premiärmatch kontra en match i serielunken, men så är det inte, det är alltid en anspänning på såväl spelare som ledare inför en premiär. Det gäller att både spelare och ledare kommer till matchen i rätt sinnesstämning, inte för avslappnat men inte heller övertända, en balansgång som vi förväntar oss att spelarna klarar på ett utmärkt sätt! 

 

-Jamie Bichis kommer inte spela premiären (stukad fot i samband med A-lags träning) och vi saknar även några andra spelare. Vi ställer dock upp med en slagkraftig trupp och vi ser fram emot premiären, avslutar två förväntansfulla tränare. 

 

Vad har då akademichef Peter Palmqvist för tankar om kommande seriepremiärer;
-Det ska förstås bli spännande att se hur våra akademilag kommer att stå sig, både resultatmässigt men framför allt spelmässigt. Vi har nyligen gjort om en del i organisationen i akademin då alla lag har fått nya huvudtränare. Mikael Eklund tar steget från P17 upp till P19, Martin Widroth tar steget från P17 till P16 medan Henrik Andersson går från P16 till P17. Det är förstås inte optimalt att göra dessa ändringar så nära inpå seriestarter men av olika anledningar så valde jag att göra dessa i samråd med tränarna. Det är värt att betona att förändringarna inte har något med att göra att jag på något sätt är missnöjd med vad tränarna uträttat i sina lag i akademin, tvärtom så är jag mycket nöjd med deras arbete. Anledningen till ändringarna är att P19-tränaren Daniel Sjöberg slutade sin tjänst efter en kort tid hos oss och detta medförde att vi fick göra om, både i personalstyrkan och i lagsammansättning.

 

-Vi har i år en hög målsättning med P19 och det är att vi på allvar ska kriga om att ta steget upp i allsvenskan. Vi har även höga mål med P17 (premiär nästa helg) då vi även där vill ta steget upp i allsvenskan. När det gäller P16 så är vi redan i år i högsta serien och det ska bli mycket spännande att se vad laget kan prestera under säsongen. 

 

-Det är således höga mål vi har i akademin. Både spelare och ledare förväntar jag mig ska klara av att hantera de målen utan att det blir en börda. Vi ska uppnå målen utan att rucka på föreningens spelidé och det tankesätt vi har i akademin, det är absolut det viktigaste, avslutar ”Palmen”.

 

Se P19-matchen här

För ni som inte kan vara på plats för att se P19-matchen så kan ni följa den här;

https://play.spiideo.com/games/0caabe0d-afff-4c35-8446-a2cb505906c9

 

Förbundskaptenen som bytte underlag
2023-03-31 15:08

Säger du namnet Sören Gran inom fotbollskretsar så vet nog de flesta inte vem du pratar om! Ställer du däremot frågan inom curlingsporten så vet alla vem Sören Gran är!

Fattas bara annat då en del av 60-årige Sörens meritlista är; Förbundskapten i sex länder, deltagit i tre olympiska turneringar, haft ansvaret att förbereda länder inför tre övriga olympiaturneringar, har själv spelat på hög nivå osv.

 

Med den meritlistan i en sport som curling, som inte är direkt förknippad med fotboll, hur kan du hamna i Degerfors IF?

 

-Haha, det kan man förstås fråga sig! Saken är den att jag är vän med akademichef Peter Palmqvist och i somras, i samband med en årlig golfturnering, så blev vi att prata om hur arbetet med den mentala biten är lika/olika i de båda sporterna, berättar Sören.

 

-Vi förde en lång dialog om hur man jobbar med psykisk ohälsa inom curlingen och på vilket sätt det arbetssättet skulle kunna nyttjas inom fotbollen, och då i första hand inom DIF:s akademiverksamhet. Som curlingspelare så är du under stor press då ett missat slag kan ha stor betydelse för utgången i matchen och då curling även är en lagsport så kom vi fram till att det fanns en hel del likheter mellan sporterna. En tid efter vår träff så fick jag en direkt fråga från ”Palmen” om jag skulle kunna tänka mig att jobba med ett akademilag som s.k. Må Bra Coach.

 

-Jag hade under vintern valt att bryta mitt avtal med Kinas landslag och flyttat hem till Sverige. Jag är ursprungligen från Karlstad men valde att bosätta mig en bit utanför Örebro och kände att mina uppdrag inom curlingen var ett avslutat kapitel. Därför var det mycket lockande att prova denna arbetsuppgift, dels för att de alltid är stimulerande att jobba med ungdomar som har höga mål, också för att uppdraget är vid sidan av mitt vardagliga liv och att det inte är så tidskrävande som jag är van vid från tidigare uppdrag.

 

Vad vill du dela med dig till spelarna?

 

-Jag tycker det är viktigt med helheten för att individen ska kunna prestera på topp. Det är inte bara det som sker på planen, oavsett om det är träning/matcher, och resultatet av det som är viktigt. Vinna är viktigt men är inte allt för stunden, utan rätt uppbackning på alla områden "under resans gång" så är det svårt att nå sin yttersta potential som idrottare, oavsett vilken sport du utövar. Jag ser självinsikt och självmedvetenhet som givna mål att ha med sig inför stegen mot framgång och som förhoppningsvis tagit dig till hög nivå, utan dessa så är det svårt att bli och behålla sitt allra bästa jag!

 

-Jag hoppas att mina 12 år som heltidscoach gör att jag kan dela av mig med min erfarenhet på ett positivt sätt till killarna i P16, som är det lag som jag jobbar med i DIF.

Mina ledord är; GLÄDJE - RÄTT ATTITYD - VAR NÄRVARANDE - BJUD PÅ DIG SJÄLV

Men, och det är oerhört viktigt att betona, utan individens egen vilja att utvecklas så kommer de få mycket svårt att nå de mål som de satt upp! Min uppgift är att hjälpa spelarna att se realistiskt och ärligt på den situation de står inför under olika skeden i sin utvecklingsfas.

 

Så här säger akademichef ”Palmen” om nyförvärvet;

 

-Det är förstås glädjande att få in en så kompetent person som Sören i vår akademiverksamhet. Vi har sedan tidigare två mycket bra och kunniga personer, Sofia Kleine och Anna Lidberg, som Må Bra Coacher i vår akademi. Denna trio är mycket viktig i vår målbild att spelare i vår akademiverksamhet ska ha en helhet med kompetenta personer omkring sig, både på och vid sidan av planen. Som Sören beskriver så hade vi en dialog redan i somras om han kunde tänka sig att ha ett uppdrag i DIF och från nyår så återfinns han i vår akademiverksamhet.

 

-Jag känner Sören sedan lång tid tillbaka och det är en mycket härlig person som alltid sprider glädje och värme omkring sig. Sedan kan man förstås undra hur en person med den utstrålningen kan hamna i ”gnällbältet” men det är en annan fråga!? Det är väl bäst att tillägga att jag också bor i samma ”bälte”, avslutar en nöjd "Palmen"!

 

Vi hälsar Sören välkommen till Degerfors IF!

Ladda ner medlemsappen
DEGERFORS IF AKADEMI
https://www.facebook.com/degerforsifakademi
Nyheter från våra lag
PF14, 31/03 19:41 
F14/15, 31/03 19:39 
F08/09, 29/03 10:54 
UNGDOM, 28/03 16:03 
P13, 28/03 07:46 
 
Våra partners
STÖTTA DEGERFORS IF