TRÄNINGSLÄGER I KONGSVINGER

Degerfors IF:s akademilag P16 och P17 har i helgen varit på ett miniläger i Kongsvinger där teambuildning, träning och matchspel stått på programmet. Lägret var mycket lyckat då ledare och spelare fick en möjlighet att lära känna varandra, speciellt för P16-gänget då det är många nya spelare som valt Degerfors för kommande NIU-studier.

Under fredagen spelade både P16 och P17 mot Kongsvinger IL. P16 inledde matchen mycket piggt och kunde gå fram till en 2-0 ledning första halvtimmen. Ju längre matchen led så fick hemmalaget allt mer att säga till om spelmässigt och då framförallt i det fysiska spelet då deras lag mestadels bestod av pojkar födda 2006. DIF gick till halvtidsvila med en 2-1 ledning men direkt i andra halvlek kom kvitteringen och därefter böljade spelet fram och tillbaka med chanser åt båda hållen. 

Hemmalaget kunde dock ta ledningen med 3-2 och därmed blev det en för stor uppförsbacke för DIF-spelarna. I jakten på en kvittering så öppnade det upp sig bakåt och hemmalaget utnyttjade dessa chanser genom att göra 3 mål sista 25 minuterna och slutresultatet spikades till 6-2.

Det var en mycket nyttig match för killarna att få ställas mot ett tempostarkt och fysiskt lag.

P17-laget mötte också ett lag som till stora delar var äldre än våra killar. Kongsvinger hade ett litet spelövertag under hela matchen men DIF låg bra i sina försvarspositioner och var stabila under hela matchen. En mycket tempofylld match med tufft närkampsspel, precis det som vi hoppades och önskade att den skulle innehålla.

-En bra och jämn matchbild mot ett duktigt Kongsvinger. Motståndarna har mer boll i inledningen av matchen men lyckas inte skapa några lägen där vi försvarar oss bra runt eget mål. Vi sticker upp på några fina kontringar men sista passen saknar kvalité. Vi har svårt att etablera ett långvarigt anfallsspel på deras planhalva vilket gör att vi får försvara mycket i onödan, säger tränare Martin Widroth.

I andra halvlek är det fortfarande fördel med bollinnehavet för Kongsvinger men det är fortsatt stängt i försvaret. 

-Vi fortsätter vara farliga i kontringarna men det allra sista saknas för att vi ska göra mål. Match blir väldigt fysisk då domaren tillåter en hel del och killarna står upp fint i duellerna i slutet på matchen, säger Martin. 

Under lördagen tränade båda lagen där bland annat fasta situationer gnuggades. Individuella samtal och frågesport stod också på programmet (konstigt nog vann ledarlaget) men också fritidssysselsättningar med bad och FIFA-turnering hann avverkas. 

Under söndagen spelades två matcher mot Lilleström SK. Först ut var P17 som efter en mycket intensiv kamp stod som segrare med 2-1 där Isak Ekberg blev stor matchhjälte. Alla målen kom i andra halvlek, via två kanonskott av Isak så gick DIF fram till en 2-0 ledning innan Lilleström reducerade på straff. Sista 25 minuterna skapade Lilleström en del fina lägen att kvittera men DIF hade också chanser, bland annat hade Isak Nyqvist ett skott i stolpen. 

-Andra matchen på 48 timmar men killarna hade förberett sig bra och var påkopplade från början. Vi fortsätter att vara giftiga på omställningar och djupledsbollar, då vi nästan direkt får ett fint läge men lyckas inte sätta dit den. Vi hamnar för lågt i vårt försvarsspel vilket tillåter att Lilleström får ha en del boll. 0-0 står det i paus, trots flera lägen för båda lagen, inleder Martin Widroth. 

I andra halvlek ändrar laget lite i formationen.  

-Vi sätter vår försvarslinje högre samt så höjs vår kvalité i passning och mottag. Detta medför att vi tar över bollinnehavet och släpper inte till många chanser. Med två fina anfall och avslut så går vi upp till en 2-0 ledning. Matchen börjar hetta till och många tuffa dueller sker. Lilleström reducerar på straff efter en handssituation med 15 min kvar av matchen. En kraftig forcering av Lilleström börjar och de skapar flera lägen men vi håller kassen stängd matchen ut. Ett gött avslut på helgen, säger Martin och tillägger:

-Killarna ska ha en stor eloge i deras uppträdande på och utanför planen under helgen. Nu blickar vi framåt mot nästa helg då vi reser till Göteborg för att möta de blåvita änglarna i det sista genrepet innan Ligacupen drar igång.

P16-laget hade ett stort spelövertag genom hela matchen men fick tyvärr dålig utdelning på alla de chanser som man skapade. Däremot hade Lilleström betydligt bättre utdelning på sina chanser och därmed blev det en 1-3 förlust för DIF. 

Akademichef Peter Palmqvist summerar helgen så här;

-Ett mycket bra läger där vi hade stor hjälp av Erik Gusterud i Kongsvinger IL som hjälpte oss med mycket av det praktiska. Vi har fått till ett bra samarbete med Kongsvinger vilket är positivt då vi kan utbyta erfarenheter och matchspel över gränserna, det är utvecklande både för ledare och spelare.

-Ett bra läger där både jag och ledare fick möjlighet att både lära känna killarna, avslutar en nöjd ”Palmen”.