TRÄNARPRESENTATION: MIKAEL EKLUND

Bor: Kristinehamn

Växte upp: Borlänge

Civilstånd/familj: Två barn

Hobbys utanför fotbollen: Mina barn, läsa böcker

Favoritlag: Italiens landslag. Under EM 1988 i Västtyskland hade de väldigt snygga matchtröjor som jag fastnade för.

Karriär som spelare/ledare: Som spelare; IK Brage, Kalmar FF och UMFG Grindavik. Som tränare; IK Brage U17–U19, Säters IF FK och IK Brage A-lag.

Antal år som tränare i Degerfors IF: Första året.

Tränare eller spelare som inspirerat dig: Bernt Ljung och Giovanni Trapattoni. Bernt var min junior-tränare i Brage 1998-99, han kombinerade en seriositet och kunnighet ute på planen med en avslappnad stil vid sidan av planen (på den tiden var många tränare väldigt strikta och stela så fort man klev av planen).

Trapattoni, Brage mötte Inter i UEFA-cupen på 80-talet och jag som 7-åring fick då upp ögonen för en motståndartränare från vida världen nere från kontinenten, i min snäva fotbollsvärld hade jag aldrig tidigare sett något så välklätt vid sidlinjen av en fotbollsplan kombinerat med att han var aktiv i matchbilden. När jag sen blev äldre så satte jag in mig mer om han som spelare/tränare/person, och han finns fortfarande kvar hos mig.

Beskriv dig själv som tränare: Som tränare är jag noggrann.

Varför ska man som ungdomsspelare välja Degerfors IF: Du hamnar i en verksamhet som gör allt för att försöka utveckla dig både som spelare och människor. Det finns en lång historia av utveckling av spelare i Degerfors.

Hur ser akademin i Degerfors IF ut om fem år:  Då har verksamheten växt sig ännu starkare på alla plan samtidigt som spelarna gör en smidig övergång från U-spelare till seniorspelare.

Akademichef Peter “Palmen” Palmqvist om Mikael: ”Eka” som han kallas har nyss kommit in i vår akademiverksamhet och förening. Han har stora meriter som spelare, vann bland annat SM-guld med Kalmar FF 2008, och var ifjol assisterande tränare i A-laget i IK Brage i Superettan. Han är en välutbildad tränare och under den här korta tiden som han varit här så har jag hunnit konstatera att han är ett riktigt ”fotbollsfreak” och en härlig och prestigelös kille.

Att ”Eka” förstärker P16-staben i år var något som vi kom överens om skulle passa bra i tiden. Vi hade kontakt redan ifjol då han förvarnade om att han var på väg mot våra trakter till detta år då han har sina barn i Kristinehamn, dit han nu även flyttat.