TRÄNARPRESENTATION: MARTIN WIDROTH

Tränar lag: P16

Bor: Kristinehamn

Växte upp: Moheda, Småland

Civilstånd/familj: Fästmö, förhoppningsvis fru till sommaren

Favoritlag: Manchester United! Som 8åring fick jag FIFA 03 och fastnade för dem med van Nistelrooy i spetsen. Samtidigt hade jag en god vän som även hejade på dem. Det blev mycket ”SCHOLES!!” och ”VAN NISTELROOY!!” på rasterna.

Hobbys utanför fotbollen: Finns inte så mycket tid till hobbys men lite tv-spel och att lyssna på musik hinns med!

Karriär som spelare/ledare: Började spela fotboll som femåring i en liten klubb, Moheda IF, i Småland där jag gjorde seniordebut som 13 åring. Spelarmässigt så var jag väl en snabb, stark och skrikande mittback som älskade fysiskt spel mer än skönspel. Jag la skorna på hyllan vid 19 års ålder efter att mina tränare på skoj sagt; ”Du är ju inte vidare bra som spelare Martin, har du funderat på att bli tränare?”

Därefter flyttade jag 2014 till Eslöv och läste till fotbollstränare under två år på folkhögskola. Under tiden tog jag över ett P13 lag utanför Lund för att sedan flytta tillbaka till Småland och Växjö där jag blev tränare i Östers IF. I Öster hade jag en mängd tränarroller i akademin, dessutom var jag en av de ansvariga för deras samhällsprojekt, Öster i Samhället, där jag bland annat tränade barn med funktionsvariationer. Samtidigt var jag med och tränade ett breddlag för juniorer utanför stan. Detta samtidigt som jag hade ett civilt jobb på 100% vid sidan, så ja jag var singel under denna period.. Vintern 2019 tog kärleken mig till nordligare breddgrader och jag hade en kort period som seniortränare i IFK Kristinehamn innan jag sommaren 2020 började i Degerfors IF.

Antal år som tränare i Degerfors IF: Går in på min tredje säsong nu.

Tränare eller spelare som inspirerat: Fotbollsfilosofiskt kan jag inte säga att det finns några tränare, men då Olof Mellberg är min all time favorite som spelare har jag även sneglat på hans arbete som tränare. När det kommer till ledarskap så inspireras jag av Graham Potters syn på att utveckla personen bakom fotbollsspelaren med saker som inte har med fotboll att göra.

Beskriv dig själv som tränare: En tränare som ställer krav och som försöker se hela spelaren när det kommer till utveckling då det finns många faktorer som kan påverka dem som inte är fotbollsrelaterat.

Varför ska man som ungdomsspelare välja Degerfors IF: Det är väldigt lätt att fokusera på både fotboll och skola då vi har ett väldigt bra samarbete mellan skolan och klubben, till exempel så erbjuder läxhjälp varje vecka. Oavsett vart du bor i Degerfors så är det lätt att ta sig mellan boende, skola och Stora Valla och det finns inte så mycket runt i samhället som kan påverka spelarnas fokus. Här finns även många drivna och duktiga tränare som vill spelarnas bästa.

Hur ser akademin i Degerfors IF ut om fem år: Vi kommer att ha växt oss ännu starkare och kommer kunna erbjuda ännu bättre förutsättningar och därmed hjälpa fler spelare att uppnå sin dröm att bli professionell fotbollsspelare.

Akademichef Peter ”Palmen” Palmqvist om Martin: Martin är en mycket ambitiös kille som trots sin relativt unga ålder har bra erfarenhet av att vara ungdomstränare. Han är duktig på att skapa en bra gemenskap med spelarna i gruppen och han har fort lärt sig hur det fungerar i föreningen, både vad gäller vårt spelsätt och även vilka parametrar som vi trycker extra på för spelarnas välmående och utveckling.