TRÄNARPRESENTATION: JONAS SVENSSON

Namn: Jonas Svensson 

Ålder: 48 

Tränar lag: Ass tränare i P19 

Karriär som spelare/ledare: Spelarkarriären är inte mycket att skryta om. Har spelat fotboll i Degerfors IF, Strömtorps IK, Svartå IF och Gullspångs IF där jag även var tränare ihop med legenden Ulf Ottosson. Har dock tagit med mig massor ifrån alla fotbollsår (25 år) som spelare till mitt ledarskap som tränare. 

Antal år som tränare i Degerfors IF: Är inne på mitt 15 år i Degerfors IF 

Bor: Degerfors 

Växte upp: Degerfors 

Civilstånd/familj: Gift och 2 barn, Ludvig 20 år och Liam 17 år 

Hobbys utanför fotbollen: Finns inte mycket tid över till hobby men har tänkt starta upp mitt golfspelande igen (hade 6,4 hcp när jag lade det på is) så man kan piska upp bland annat Adam Carlén på Degernäs golfbana. Åker gärna på spaweekend/resor med frun också när tillfälle ges. 

Favoritlag: Manchester United. Började hålla på dom när de slog West Bromwich 1982 med 1-0 hemma på Old Trafford. Min äldre bror håller nämligen väldigt hårt på West Bromwich och efter denna match blev jag Man United supporter

Tränare eller spelare som inspirerat dig: Roger Werner både som spelare och tränare! Som spelare Roy Keane. Tränare är självklart Sir Alex Ferguson men våra 2 huvudtränare i A-laget Tobbe och Adde inspirerar mig också. Otroligt duktiga tränare. 

Beskriv dig själv som tränare: Svårt och beskriva sig själv men vill vara engagerad, rak och ärlig. Vill skapa starka band med spelarna för att få dom att framför allt må bra. Har höga krav på spelarna när det kommer till träning samtidigt som man vill få dom att känna att fotboll är det roligaste som finns. 

Varför ska man som ungdomsspelare välja Degerfors IF: Det är en väldigt trygg miljö för den krävande fotbollsutbildning de ska få. Det är en familjär känsla i denna klubb som är svår att beskriva. Närhet mellan skola och fotbollen i Degerfors tror jag är unik i Sverige. Här hjälps ALLA åt för att det ska bli så bra som möjligt för alla spelare/elever. 

Hur ser akademin i Degerfors IF ut om fem år: Vi har kommit otroligt långt med små medel sedan jag har börjat i akademin. Men vi utvecklas hela tiden precis som hela Degerfors If med bland annat damlag högt upp i seriesystemen.  Klart att vi önskar massor av saker som bla bättre faciliteter och om 5 år så har vi förhoppningsvis det. Troligtvis har vi mer digitala förutsättningar än idag. Samtidigt hoppas jag att  mycket finns kvar som det är för vi är jävligt bra på och fostra duktiga fotbollsspelare här! 

Akademichef Peter ”Palmen” om Jonas: Jonas har under ett flertal år varit en viktig del i vår akademi. Han hade under flera år ett bra samarbete med Roger Werner i P19-laget och Jonas var till stor hjälp ifjol då Jesper Swedlund kom in som huvudtränare i P19. De båda kompletterar varandra mycket bra och det känns tryggt att veta att båda kommer leda P19-laget även i år.