TRÄNARPRESENTATION: JESPER SWEDLUND

Namn: Jesper Swedlund

Ålder: 25 år

Tränar lag: P19 och U21

Antal år som tränare i Degerfors IF: Gör mitt andra år som tränare nu, anslöt till klubben inför den Allsvenska återkomsten 

Bor: I storstan, mitt i smeten, i Degerfors. Bosna måste höja musiken dock!!

Växte upp: I Grohed, som ligger mellan Ljungskile och Uddevalla mer exakt. Grundskoletiden spenderades både i Ljungskile och den senare delen i Uddevalla och sedan blev det Göteborg när det var dags att söka gymnasiet. 

Hobbys utanför fotbollen: Det återstår inte så mycket tid och mer eller mindre så jobbar jag ju med min ”hobby”. Övrig tid gillar jag att varva ned genom att lyssna på musik, kollar serier och givetvis spendera tid med vänner och familj. Ännu mer fotboll tillkommer ju med de stora ligorna också.

Favoritlag: På senare år, och kanske med tränaryrket, så har jag blivit mer neutral och uppskattar det mesta i fotbollsväg. Allt från de mindre klubbarna och även de större, fotbollen som spelas är väl det som egentligen tilltalar mig mest. Men familjen var maränger och jag kunde ju inte vara sämre, ska jag välja ett lag så är det Real Madrid som gäller.

Karriär som spelare/ledare: Ingen längre eller ingående karriär som spelare. Det blev lite roliga erfarenheter och upplevelser på junior-nivå såsom elitlägret och fotbollsgymnasiet i Göteborg där jag spelade för lite olika klubbar under den tiden. Direkt efter gymnasieexamen blev det flytt till Karlstad för studier och då blev det tränarspåret istället för fortsatt spel för egen del.

Jag kombinerade alltså tränardelen med lärarstudier på Karlstad Universitet, jag är nu legitimerad lärare i idrott och hälsa, engelska och specialidrott sedan ca 2-3 år sedan ungefär. Som tränare har jag varit instruktör på NIU sedan 2017. Från 2021 och framåt här i Degerfors och innan dess i Karlstad. På tränarsidan har jag erfarenheter både på akademinivå för P19 och även på seniornivå i Div2 som huvudtränare och Div1 som assisterande tränare samt en kortare period som huvudtränare i Div1.

Tränare eller spelare som inspirerat dig: På spelarfronten är det såklart många som spelat för Real Madrid. Guti, Xabi Alonso, Sergio Ramos m.fl. På tränarsidan så är det som för många andra de stora tränarna så som Zidane, Guardiola, Ancelotti, Klopp och Tuchel m.m.

Beskriv dig själv som tränare: Det är väldigt svårt att beskriva sig själv som tränare. Jag har ju en föreställning om hur jag vill vara som tränare men om det stämmer överens med hur spelarna uppfattar mig, det kan inte jag svara på..

Jag hoppas och vill tro att jag är väldigt engagerad, att jag är tydlig, emellanåt ganska krävande och väldigt ärlig men jag värdesätter också en relation och ett ömsesidigt förtroende – utifrån det vill jag skapa en grupp, tillsammans med spelarna och mina kollegor, där både kollektivet ska förbättras men också att varje individ ständigt vill utvecklas och bli bättre. För det är något jag själv vill.

Varför ska man som ungdomsspelare välja Degerfors IF: Det finns många anledningar till att välja Degerfors IF. Jag själv är inte härifrån och jag själv hade tankar på hur det skulle vara att bo i Degerfors, att det skulle kännas litet och ensamt, att det inte finns så mycket att göra. Det är precis som många säger om Degerfors, det finns bara fotboll här – och det stämmer.

Men för att det ska finnas fotboll behöver det också finnas människor, och jag tycker föreningen på många sätt både visat i ord och handling att man tar hand om varandra. Att hjälpa till är ingen stor fråga om det vankas match på Stora Valla, saker behöver fixas, någon behöver ha hjälp med tvätt eller vi behöver ordna bättre förutsättningar gällande mat för spelarna – då fixas det. Klubben och samhället ställer upp – bara man ställer upp tillbaka.

Det finns ett unikt och nära samarbete med skolan på gymnasiet, det är en mindre ort där ”alla känner alla” vilket gör att det inte är så ensamt. Som spelare går du i skolan med dina lagkamrater eller med dina kamrater i laget ovan eller under. Det finns inte så många distraktioner som stör eller tar bort fokus från studier eller från fotbollen. Det betyder inte att livet blir tråkigt, snarare tvärtom – som spelare så knyter du starka band med vännerna i laget och man hittar på saker tillsammans, för det mesta gör man saker tillsammans så som lagar mat, spelar FIFA, och lirar spontanfotboll på Valla sena sommarkvällar.

Jag tycker man ska välja Degerfors IF om man har stora ambitioner med sin fotboll, skaffa vänner och minnen för livet. På köpet får man också en bra utveckling som medmänniska och som person.

Hur ser akademin i Degerfors IF ut om fem år: Jag har en stor förhoppning om att mycket är sig likt faktiskt. Det finns saker som behöver bli lite bättre så som faciliteter med läktare och utrymmen. Det finns 4 fullstora gräsplaner, en fotbollshall och lite mer där till. Alltså mycket goda förutsättningar för att det ska bedrivas fotbollsutbildning på hög nivå.

Det finns förhoppningvis fler platser på NIU och således bättre möjligheter att fler duktiga fotbollsspelare ska kunna nå sina drömmar hos oss.

Organisationen kanske är ännu mer rustad med fler anställda tränare än vad som finns nu. Det är en än mer digital utveckling gällande olika videosystem och Degerfors IF är att naturligt val för såväl spelare som tränare.

Framförallt ska akademin få fram ännu fler spelare både under 5 år framöver, och att den målsättningen är ännu högre om 5 år.

Akademichef Peter “Palmen” Palmqvist om Jesper: Jesper anställdes av Degerfors IF inför året 2021 och han var precis den typ av person som jag sökte till tjänsten som P19-tränare och lärare på NIU. Jesper är utan tvekan en coming man inom tränarkåren då han, trots sin ringa ålder, är mycket välutbildad och sakkunnig. Han är en viktig länk mellan skolan (NIU) och vår akademiverksamhet. Jesper är även U21-coach och har därmed ett nära samarbete med A-tränarna vilket borgar för att våra akademispelare ges chansen i seniorfotboll, både i träning och matcher.