SPELARNAS TANKAR OM AKADEMIN

Hur är det egentligen att spela fotboll i akademin för Degerfors IF? Det kan Anton Berggren, Olle Fingal Dahl och Nils Jakobsson P19 kasta lite ljus över. Perfekt för dig som tänkt söka NIU i Degerfors, men också för dig som är nyfiken och vill ha en inblick i Akademin.  

Som lag tränar man tillsammans, man vinner och förlorar tillsammans. I akademin blir laget även ens klasskamrater och kanske grannar. Genom att hela tiden träffa varandra skapas starka band och man får vänner för livet. För den som tänkt läsa NIU på Möckelngymnasiet, spela i akademin och därmed kanske flytta till Degerfors finns det enligt killarna inget att oroa sig för. 

-Ingen behöver vara ensam om man inte väljer det, man har alltid nära till varandra och det finns alltid någon som vill med till affären och köpa middag, säger Anton Berggren som själv flyttat till Degerfors från Kristinehamn. I början kan det kännas lite jobbigt såklart, att diska tvätta och allt sånt. Men man utvecklas hela tiden och det är en jättebra erfarenhet, säger han. 

På tisdagar får man chansen att ta ikapp plugget om det skulle behövas. Då träffas man efter träningen och äter middag ihop och får hjälp av lärare. Detta är en av anledningarna till att ingen av killarna känner någon stress över skolan. 

-Man hinner med, även om det är mycket träning så är det inga problem så länge man gör det man ska i skolan, säger Olle Fingal Dahl som är uppvuxen i Degerfors. Allt känns väldigt enkelt, samarbetet mellan skolan och fotbollen är superbra och allting flyter på, säger han. 

Anton och Nils håller med. 

-Det är bra kommunikation mellan lärare och tränare, känner man press över något kommande i skolan har man alltid möjlighet att prata med tränarna om det och kanske skippa en träning om det skulle behövas, säger Anton.

Att vara NIU-spelare

Nils Jakobsson har flyttat till Degerfors från Mariestad.

-Jag har alltid varit säker på att jag ville läsa NIU, så jag testade i en vecka innan jag bestämde mig för Degerfors. Det är en bra klubb och det kändes rätt, säger han. Det är lite som att leva som ett proffs. Man får gå upp på morgonen och göra det roligaste man vet. Om man vill satsa så finns allt där uppdukat för en och det är bara att ta för sig. Genom teorin får man också lära sig mycket om andra viktiga saker. Som sömn, kost och vad som händer i skallen när man tränar, säger han. 

Degerfors är en liten stad där det inte finns mycket andra aktiviteter att göra. Fokuset blir fotbollen och skolan, där man också blir beroende av varandra för aktiviteter och sällskap. Något som enligt Anton inte är en nackdel. 

-Jag tycker att det är en fördel, allt fokus blir på fotbollen och man blir väldigt nära varandra. Man har alltid nära till varandra och det blir att man gör mycket tillsammans. Lagar mat, hänger, handlar, kollar fotboll.. Det är en fördel om man vill satsa på fotbollen, det blir mindre distraktioner, säger han. 

Det är också en fördel ur ett lagperspektiv. 

-Det blir lättare att acceptera varandra, ryker man ihop på en träning till exempel så måste man ändå träffa varandra i skolan eller i trappuppgången dagen efter. Man kan inte vara långsint, säger Anton. 

Relationerna är inte bara nära spelare till spelare. Man bygger också relationer till tränare och lärare. På en gymnasieskola med cirka 300 elever blir det annorlunda jämfört med en skola för tusentals elever. 

-Man får en nära relation till lärarna och mellan lagen också, man kan umgås med alla, säger Olle. 

Att bo själv i en lägenhet redan som femton/-sextonåring kommer med mycket ansvar. Men lägenheterna blir också en samlingsplats för spelarna i akademin där man kan umgås, laga mat och se på fotboll. 

-Alla som flyttar är i samma sits så man har alltid varandra. Man träffas mycket i varandras lägenheter och eftersom de flesta bor i samma trappuppgång är det inga problem att få ihop det. Det är en stor fördel såklart, det skulle vara supertråkigt att läsa på akademin om man kände sig utanför eller ensam. Det tror jag inte att någon känner, säger Nils. 

Varför ska man välja just Degerfors? 

-Jag skulle säga samarbetet mellan skolan och fotbollen. Man behöver aldrig oroa sig för något där, allt fungerar superbra, säger Olle. 

-Om man verkligen vill satsa på fotbollen ska man välja Degerfors. Fotbollen är allt och det är väldigt familjärt. Här hälsar man på alla, säger Anton. 

Vilket tips skulle du ge till någon som tänkt söka eller som redan kommit in på Akademin? 

-Jag var nervös i början men mitt tips är att inte övertänka för mycket, bara vara sig själv. Mycket kommer automatiskt. Fotbollen och skolan gör att man kommer in i gruppen jättesnabbt så det behöver man inte oroa sig över, säger Nils. 


Och en sak är de alla överens om. 

-Det blir mycket Champions League, haha.

LÄS MER OM AKADEMIN