SÄSONGEN SOM VARIT

Säsongen är över för denna gång. En säsong som inleddes med en ovanligt lång försäsong till följd av pandemin, men som sedan fick komma igång på riktigt till slut. När säsongen nu är över finns tid för reflektion av det som varit, men också det som komma skall. Våra tränare och assisterande tränare går igenom de tankar och förväntningar som funnits inför denna säsong, hur det gått, men också hur man tänker framåt. 

P16 gjorde en bra säsong men nådde inte riktigt hela vägen till A-slutspel. 

-Våra förväntningar var att nå ett A-slutspel men säsongen blev starkt påverkad av pandemin samt flera allvarliga skador inom föreningen vilket påverkade hela organisationen. Så med facit i hand så tycker jag ändå att vi har gjort en godkänd säsong, säger tränare Martin Widroth. 

-Spelmässigt så har vi blandat och gett. Killarna har till stora delar av säsongen lyckats att förhålla sig till vår spelidé, det har varit enstaka matcher eller perioder i särskilda matcher vi fallit ifrån den på grund av oskärpa. Anfallsmässigt har vi gjort det mycket bra, 63 mål på 18 matcher. Dock så släpper vi in 47 mål vilket inte är godkänt. Värt att tillägga är att killarna skött sig exemplariskt på och vid sidan av planen, säger Martin.

Assisterande tränare Elias Levi håller med om att säsongen påverkats av pandemin. 

-Överlag har säsongen varit bra. Det har varit ett konstigt år på grund av pandemin, men det har det varit för alla och jag tycker att spelarna i P16 har hanterat det på ett bra sätt. Särskilt under våren då det blev en lång period utan matcher och enbart träningar. Killarna ska ha stor eloge för hur de höll upp nivån och intensiteten på träningarna, säger han. 

Under hösten kom flera nya spelare in i laget när en ny gymnasiekull började på Degerforsgymnasiet, något som bara var positivt för P16. 

-Det kom in ett stort antal spelare, fler än vad det brukar, då våran trupp under våren var liten. De gamla spelarna tog hand om de nya på ett föredömligt sätt medan de nya snabbt hittade in i gruppen och stärkte den! Utvecklingsmässigt så har samtliga spelare tagit flera steg framåt vilket har varit väldigt roligt för oss tränare, säger Martin. 

-Inför nästa säsong går 05orna upp till P17 och 06orna upp till P16. Jag är säker på att båda grupperna kommer fortsätta utvecklas, både som lag och på ett individuellt plan, säger Elias. 

Martin håller med. 

-Jag är säker på att båda grupperna kommer att fortsätta utvecklas! Förhoppningsvis så går vi mot ljusare tider och vi kan få en normal säsong, avslutar han. 

P17 slutade trea i sin serie och kan vara nöjda med att nästan alla spelare fått spela med P19-laget någon gång under säsongen.

-Vi hade en förhoppning om att vara med oss slåss i toppen av serien, nu slutade vi trea. Vi startade serien lite svagt och sen hann vi inte riktigt ikapp, säger tränare Niclas Mendritzki. 

-Men den främsta målsättningen för oss är att slussa upp våra P17 spelare upp i P19 och det tycker jag vi har gjort på ett förtjänstfullt sätt. Nästan alla spelare har deltagit i spel hos P19 som spelar i den högsta serien. Något som givetvis är en rejäl utmaning för grabbarna men jag tycker att de har löst det bra, säger Niclas. 

P17 vann under säsongen distriktsmästerskap. 

-Vi vann DM för P19 i en spännande final mot Karlstad IF. Då spelade vi med ett rent P17-lag spetsat med två 03 killar. Detta plus att P19 har spelat med många yngre spelare i år är ett bra kvitto på P17 gruppen, samt att vi har vågat att ge grabbarna chansen på ett sunt sätt, säger Niclas. 

-Nästa år är det ny grupp med många duktiga spelare som det ska bli spännande att jobba med! Det som funkat mindre bra denna säsong som vi ska titta över till nästa år är att vi har varit lite för små grupper vid träning. Vi ska även titta över så att matcherna ska ligga bättre nästa år så att vi kan matcha våra spelare bättre, avslutar Niclas. 

P19 var nykomlingar i P19 allsvenskan i år och slutade på en 11e plats. 

-Placeringen motsvarar de förväntningar vi haft ganska väl, det har varit tufft. Inför året var vi nykomlingar, med mig som ny tränare och för min egen del nya spelare. En ny ledarstab som också blev prövade av en pandemipräglad säsong, säger tränare Jesper Swedlund. 

Vid en ”vanlig” uppgörelse i serien hade P19 klarat sig kvar i högsta serien för juniorer, men seriesystemet på juniorsidan ska göras om till att det endast blir en Allsvensk P19 serie och två Superettan serier. Om P19 skulle lyckats med att spela i Allsvenskan 2022 hade det krävts en 7e-placering som sämst. 

-Förväntningarna inför säsongen var många, och på olika saker. Vårt primära mål är att få fram spelare till vårt A-lag och under säsongen lyfte vi upp Jakob Andersson. Över 75% av spelarna har under året tränat med A-laget och många spelare har gjort debut i landets högsta serie. Vi har haft ett spann från spelare födda 2002 till 2005 som spelat mot några av landets bästa spelare och jag tycker att vi i mångt och mycket stått upp bra, säger Jesper. 

Säsongen har för P19 haft både toppar och dalar.

-En del prestationer, framförallt under tidig höst, är vi mycket stolta över. Vi lyckades bra med vad vi ville åt och vi hade en bra form på många spelare och som lag, där vi mätt oss med lag och andra akademier som IK Sirius, AIK, Djurgården, Hammarby och även under senare höst Brommapojkarna. Samtidigt har det under säsongen funnits många mindre bra prestationer och det är väl främst vår ojämnhet vi emellanåt visat på som vi behöver förbättra, säger Jesper. 

Assisterande tränare Jonas Svensson är inne på samma spår som Jesper. 

-Säsongen har varit lite blandat. Det har varit en tuff serie att spela i, men vi har stått upp bra. Vi har ibland spelat med ett väldigt ungt lag och då kan det vara lite djupa dalar men även höga berg. Individuellt har många tagit stora kliv och det tar vi med oss in i årets säsong, säger Jonas. 

-Vi har haft en förväntan på att varje enskild individ ska ta steg i rätt riktning för att långsiktigt kunna kliva in i svensk elitfotboll, det är något vi absolut uppnått. Jag är positiv när jag får blicka tillbaka på våra framsteg från januari både som lag, människor och fotbollsspelare, säger Jesper. 

Om man blickar framåt? 

-Vi har haft en stark vilja och bra sammanhållning i vår grupp, med många spelare i omlopp. Cirka 30-35 spelare har gjort framträdande i P19 Allsvenskan i år vilket är fantastiskt roligt. Det bådar gott för framtiden. Några spelare lämnar och några tillkommer. Det ser spännande ut inför kommande säsong och det vi planerar för just nu, säger Jesper. 

-Tankarna inför denna säsong är att det är en “ny” grupp där många av spelarna redan har fått känna på tuffa P19 matcher. Vårt mål är som sagt att slussa upp spelare till A-laget och jag tror att många kommer att ha en god chans att få känna på seniorfotboll i år. Det ska bli väldigt intressant att följa gruppens utveckling. Jesper och jag har utvecklat ett bra samarbete och det ska bli riktigt roligt att fortsätta jobba med honom och denna P19 grupp, avslutar Jonas.  

Tack för denna säsongen! God Jul och god fortsättning önskar vi på akademin.

Bild av Kjell Norlin från årets sista träning