SÄSONGEN OCH KOMMANDE DERBY FÖR P19

Säsongen hittills för P19 har varit stark med 8 vinster och 3 oavgjorda matcher där man hållit nollan 8 gånger och endast släppt in 4 mål. 

Det är imponerande siffror, hur har ni lyckats med detta? 

-Det är ju såklart något i är väldigt nöjda med. Det är inte så att vi inte släpper till några målchanser under matcherna men vi har jobbat mycket med försvarsspel i egen box under säsongen. Vi jobbar mycket med positionering och att få förväntade avslut mot oss. Om vi kan positionera oss i egen box på ett visst sätt, eller styra motståndare mot vissa ytor där vår målvakt eller annan försvarsspelare kan förutse händelsen så har vi större chans att förhindra mål, säger Jesper. 

Och det är inte bara positioneringen i box som har tränats på, man har även försökt minska avståndet mellan junior- och seniorspel. 

-Oftast när vi mött seniorlag under försäsong eller i DM, samt i U21 så upplever vi att vi är det bättre laget mellan straffområdena men att matcherna avgörs mer direkt i straffområde och där kan vi bli straffade mot större, starkare och smartare spelare. Så det är klart att vi tränat en del på det, spelarna har tagit till sig bra samt varit med och utvecklat vårt sätt att försvara eget mål i år, säger Jesper coh fortsätter: 

-Jag är imponerad över utvecklingen vår målvakt Filip Järlesand och våra backlinjespelare har haft i år. De alla, precis som vi tränare – lägger en stor vikt i att hålla tätt bakåt. Släpper vi inte in något mål har vi minst en poäng med oss. 

Det återstår två matcher innan P19 kliver på uppehåll, nästa vecka på onsdag 22 juni kommer Smedby AIS till Stora Valla på besök och innan dess ska ett derby på fredag 17 juni mot ÖSK avverkas kl.15.00 på Mellringe IP. 

Hur går tankarna inför matchen mot ÖSK? 

-Först och främst ska det bli jäkligt roligt med derby, det är alltid extra laddat och även mer nervöst inför de matcherna. Det gäller att vi kan acceptera och balansera våra känslor med en klokhet och omvandla det till en enorm arbetsinsats för varandra. Vi har en bra träningsvecka bakom oss efter att förra veckan blev lite hackig, det var student och skolavslutningar då men denna veckan har vi haft bättre kontinuitet i och förhoppningsvis ska vi kunna följa upp tre bra prestationer med ytterligare en mot ÖSK, säger Jesper.

ÖSK, som är seriens målgladaste lag, medan P19 är det lag som släppt in minst antal mål, är båda obesegrade och ligger på 31 respektive 27 poäng. 

Vad behöver ni göra för att vinna matchen, mer än att fortsätta hålla tätt bakåt? 

-Det är såklart en tuff uppgift. Det gäller att se upp med deras forward som sprutat in 14 mål på 10 matcher. Vi behöver dels ha koll på honom men sedan tror jag att det gäller att vi inte fokuserar allt för mycket på våra motståndare. Vi behöver våga spela vårt spel och jobba utifrån våra principer för att göra en bra prestation och match så får vi se hur långt det leder, avslutar Jesper. 

Bild av Nicklas Karlsson