RASMUS VALBY GICK FRÅN SPELARE TILL ASSISTERANDE TRÄNARE, NU VÄNTAR LUMPEN

Assisterande tränare för P19 Rasmus Valby startade i Degerfors IF som akademispelare. Efter halva säsongen i P19 valde han efter upprepade skadeproblem att ta en annan väg inom fotbollen. Nu har han varit assisterande tränare i drygt ett år. 

-Jag hade mycket skadeproblem från P17 och uppåt, samma skador som kom tillbaka så det blev inte så mycket fotboll eller speltid för min del. Då kom jag in lite på tränarspåret, det började med att jag började hjälpa till på träningarna, köra några övningar eller så. Sedan har det byggts på med mer ansvar och denna säsong blev det väl på riktigt, med en riktig tränarroll, säger Rasmus. 

Att bli tränare var ingenting Rasmus tidigare tänkt på, men det blev den perfekta lösningen på en svår situation. 

-Trots skadorna och konkurrensen var fotboll fortfarande något jag tyckte var roligt, och jag kunde samtidigt umgås med kompisarna även om det var på ett annat sätt. Det var en ny rolig utmaning, och det tycker jag fortfarande att det är, säger Rasmus.

På ett år hinner man lära sig mycket, där ansvaret över både lagets prestation och individuella prestationer gör att man som tränare har fullt upp. 

-Jag har vuxit väldigt mycket som person sedan jag började. I början var det såklart lite svårt att stå och träna kompisarna, det var nytt för både mig och dem. Men det gick bra och de har varit jätteschyssta och tagit mig på allvar. Nu är det bara kul, säger Rasmus. 

Rasmus uppgifter i ledarteamet är blandade, där han bland annat ofta håller i uppvärmningen och bitar av fysen i till exempel gymmet. Han hjälper också spelare tillbaka från skador, något som han själv har erfarenhet av. 

-Jag har själv kört mycket rehab och jag vet hur de känner, säger Rasmus.

Att vara skadad är inte bara fysiskt jobbigt utan kan också tära mentalt på spelaren, något som Rasmus har koll på. 

-Det blir att jag kan hjälpa till med båda delarna, rehab med eller utan boll men också den mentala biten, säger han.  

Nu väntar dock lumpen för Rasmus, och därav en paus från tränarrollen. Lumpen är något han velat göra ett tag, särskilt sedan hans mönstring gick bra. Även detta blir en ny utmaning för honom. 

-Det ska bli kul att testa något nytt, jag vet inte än vad annars jag vill göra; vad jag skulle vilja plugga eller jobba med så detta känns som en bra plan, säger han. 

Efter lumpen återstår det att se vad som kommer härnäst. 

-Jag vet faktiskt inte, som det känns nu så känner jag mig välkommen tillbaka hit och det vore kul. Hur det än blir så tror jag att det blir något inom fotboll/idrott eller inom militären, avslutar han. 

Vi på akademin önskar Rasmus stort lycka till under sina 9 månader i lumpen!