P19 VIDARE TILL DM-FINAL

P19 vann DM-semifinalen mot FBK Karlstad med 5-4, efter en händelserik match. Detta innebär att P19 är vidare och kommer spela final i senior-DM. P19s huvudtränare Jesper Swedlund tar oss igenom matchen. 

-Vi inledde matchen sådär får jag säga, det var lite nya direktiv och taktik som inte föll sig väl ut vilket resulterade i att FBK fick driva spelet och skapade en hel del hörnor på oss inledningsvis. Deras 0-1 mål kom också det på hörna, säger Jesper.

En bit in i första halvlek gjordes några förändringar i spelet. 

-Vi återgick till principer vi känner oss trygga i, det skedde i samband med vårt kvitteringsmål. Vi lyckades med förändringarna och från minut 25 ungefär kontrollerar vi matchen lite mer med vassa omställningar och mot slutet än mer bollinnehav, säger Jesper. 

Andra halvleken inleds fint.

-Vår approach efter vårt halvtidssnack är väldigt bra och skulle nog säga att vår bästa period i matchen är just minut 45 – 65/70 någonstans. Vi har bra variation i vårt anfallsspel och kan etablera spel i längre perioder och således också kontrollera övergången till försvarsspel på ett klokare sätt. Vi släpper till få målchanser och kan även till vad vi tror stänga till matchen med ett 4-1 mål, säger Jesper. 

Men andra halvlek slutar inte riktigt som förväntat. 

-Vi drar på oss en onödig frispark och sedan en onödig straff där vi i båda situationerna är alldeles för heta, där måste vi värdera bättre och avväga vår kraft in i dueller. Vi bjuder in FBK som gör mål på straff och reducerar då till 4-2, säger Jesper. 

Målet förändrar matchen och spelet blir lite mer stressat. Här startar en väldigt händelserik del av matchen. 

-Vi upplever inte att vi presterar så som vi bör göra. Vi är bekväma och gör enkla misstag. Vi lyckas dock göra 5-2 och tryggheten smyger på igen. Vi spelade upp oss lite under denna period och FBK var väl aldrig riktigt farliga på det sättet. Vi släpper till få målchanser under hela matchen men bjuder på enkel och klassiskt uttryckt ”juniormisstag” mot mer rutinerade spelare, 

-FBK kontrar in 5-3 efter bolltapp på mittplan och skapar nerv i matchen. Här börjar det märkas att vi behöver just den här typen av matcher. Vi behöver värdera bättre, kontrollera matchen och göra enklare saker. FBK skakar fram ytterligare en straff och ställningen blir 5-4 på stopptid. Det blir också slutresultatet, säger Jesper. 

Allt som allt är det såklart en bra prestation av P19 där man kan önska en lite jämnare matchbild över 90 minuter.

-Jag tycker vi vinner helt välförtjänt och till stora delar av matchen gör vi mer än en godkänd insats. Vi avancerar både till final, slår det laget som för tillfället leder Division 3 och får väldigt viktiga läropengar med oss. Många spelare visar att de har tagit stora kliv under säsongen och vi hoppas att det fortsätter så. Vi ser fram emot en tuff final i senior-DM!, avslutar Jesper. 

Målskyttar: 1-1 Filip Thorén, 2-1 William Lönn, assist De Pievre Ilunga, 3-1 William Lönn, assist Sixten Eriksson, 4-1 Filip Thorén, assist William Lönn, 5-2 Benjamin Buisson, assist Amir Mohammadi

Bild av Kjell Norlin