MENDE EFTER UTBILDNINGSRESA TILL SEVILLA

Vår P17 tränare Niclas ”Mende” Mendritzki har varit i Sevilla och hälsat på hos två klubbars akademier. Den ena Sevilla CF och den andra Cadiz CF. Två klubbar med olika förutsättningar där Sevilla är en storklubb i Europa med många titlar medans Cadiz är en mindre familjär klubb, inte helt olik Degerfors, men med en omsättning lika stor som Malmö FF.

-Jag besökte deras akademier och fick träffa deras tränare och akademichefer där de berättade hur de jobbade med sina unga spelare. Det första man reagerade på var deras faciliteter och planer. Väldigt påkostat och genomtänkt, där Sevillas var lite flottare men Cadiz hade också det som behövdes men i ett något enklare format, säger Niclas. 

Träningarna som Niclas fick vara åskådare för skiljde sig inte så mycket från vår akademis egna.

-Däremot fanns det fler ledare per spelare. En annan intressant del hos båda klubbarna var hur många lag de hade. De börjar sin akademiverksamhet vid åtta års ålder och hade sedan lag ända upp till en U23 grupp. Varje lag hade egna huvudtränare, två assisterande, målvaktstränare och en idrottspsykolog, säger Niclas. 

Idrottspsykologen jobbade dagligen med spelarna och tränarna och hade mandat att kliva in och bryta träningen vid behov. Det var också väldigt uppstyrt hur de tränade i respektive ålder och de hade veckovis en redovisning för hur de hade tränat under veckan. 

-Båda klubbarna var också tydliga med hur de rekryterar spelare och vilka områden från olika åldrar. De tränade även färre tillfällen än vi svenska akademier. 4-5 tillfällen i veckan, säger han, och fortsätter:

-De saker som stack ut mest som jag tar med mig är att de satsade stora resurser på välmående och alltid ha pigga spelare, något som vi också kommit en bit med. Kvalitet framför kvantitet i träningar. De var otroligt noggranna med kost och fysisk uppbyggnad från låga åldrar. Satsade stor del av sin träning på styrka, uthållighet och snabbhet, säger Niclas. 

Men vissa saker saknade akademierna i Spanien, saker som vi i vår akademi prioriterar högt. 

-Ett stort minus enligt mig var att skolan lades det inget fokus på. Vissa spelare i akademin gick inte i skolan alls. Men sammantaget en intressant resa där man kan se att mindre klubbar som Cadiz kan göra ett nog så gott arbete med mindre resurser än Sevilla. Gäller bara att vara smartare, säger Niclas. 

Att göra utbildningar som dessa bidrar till en större förståelse och kunskap för arbete med unga spelare i en akademimiljö. 

-Det är viktigt för föreningen och våra ledare att vi ges möjlighet att närvara på dessa utbildningsresor, säger akademichef Peter Palmqvist. 

-Vi strävar hela tiden efter att förbättra vår akademiverksamhet, och även om vi förstås ska bygga vidare och bli bra på vårt koncept så är det viktigt att hitta nya influenser från andra föreningar, både i och utanför Sverige. Som SEF-förening så har vi denna förmån för våra ledare och det blir också en fördel för våra akademispelare att få ta del av det bästa delarna som vi kan förankra i vår verksamhet.