LINUS FREDRIKSSON: ”MAN KAN BLI HUR BRA SOM HELST HÄR”

Det börjar bli dags att ansöka till gymnasiet och NIU för dig som går ut årskurs 9 i juni. Degerfors IF och Degerforsgymnasiet välkomnar dig som brinner för fotbollen och har en vilja att jobba hårt i en utvecklande miljö. I samband med ansökningsperioden har vi intervjuat några av våra spelare om deras upplevelse av att läsa NIU. Något som vi hoppas ska hjälpa dig som redan bestämt dig för att söka, eller dig som fortfarande överväger. 

Först ut är Linus Fredriksson som går sista året på NIU och spelar i P19. Han kommer ursprungligen från Gullspång, drygt en halvtimme från Degerfors. Att det blev Degerfors var något som varit på kartan länge. 

-Jag har nog alltid velat flyttat upp och spelat med Degerfors. Det är den bästa klubben i närheten och jag har hört mycket bra om den. Sedan har pappa spelat där en gång i tiden så det är något jag idoliserat och själv velat göra, säger Linus. 

Linus tränade en del med Degerfors som liten och har lärt känna spelare sedan tidigare. Att flytta hemifrån och ta hand om sig själv var något han var nervös över i början. 

-Men det har gått över förväntan måste jag säga. Både att ta hand om sig själv och skolan har gått jättebra. Innan kändes det som mycket att klara av, att laga mat, städa, tvätta och hinna med skolan, säger han. 

Att få allt att gå ihop var inte en lika stor utmaning som Linus först trodde. 

-Allt ska hänga ihop och man måste se till att man har tid till allt, men jag tycker att det har gått bra. När jag fick veta att jag kom in var jag mest glad, sedan blev man lite nervös när det började närma sig. Jag har fått mycket stöttning från mina föräldrar och sedan man kom hit också mycket stöttning från tränarna, skolan och mentorerna. De har varit till stor hjälp, säger han. 

Hjälpen är en stor anledning till att det gått så bra. 

-Skolan och föreningen har varit till väldigt mycket hjälp. Till exempel “tisdagmyset” vi har varje tisdag där vi käkar och pluggar tillsammans med vår lärare Jessica. Hon är min mentor så det har varit toppen. Man blir hjälpt av det i skolan och kommer ikapp, man kan gå dit för att plugga eller bara umgås, säger Linus. 

Att ligga med i skolarbetet är av största vikt för att kunna nå sina mål. Linus har flera mål med sin fotboll, både långsiktigt och kortsiktigt. 

-Såklart är A-lagskontrakt något man alltid strävar efter. Långsiktigt skulle jag vilja leva på fotbollen, spela så högt som möjligt och gärna utomlands, säger han. 

Att nå sina mål med fotbollen är något Degerfors IF gör sitt bästa för att hjälpa till med. 

-Jag har pratat mycket med mina tränare Jesper och Jonas om hjälp med att ta mig framåt. Man måste ha en plan B och se andra möjligheter och det är jättebra att man blir hjälpt i det letandet, säger Linus. 

På vad som krävs för att nå ens mål svarar Linus:

-Man måste klara av att kämpa, inte fastna för mycket i det som varit utan fortsätta kriga på. Bara man kommer hit så märker man stor skillnad i kvaliteten och möjligheterna man får. Det är verkligen en själv som sätter gränserna, man kan bli hur bra som helst här.  

Kvaliteten och möjligheterna Linus nämner är viktiga delar i en framgångsrik fotbollsutbildning. 

-Fotbollen känns väldigt professionell, vi gör videoanalyser av våra matcher och har väldigt bra kvalitet på träningarna. Jag märker skillnad från när jag började också, att det blir bättre och bättre hela tiden, säger Linus. 

Men det är inte bara fotbollen som Degerfors IF erbjuder. 

-Det bästa är nog ändå gemenskapen, att inte alla är för sig själva utan att man umgås och tar hand om varandra. Det är en väldigt bra energi i laget och klubben, säger Linus. 

Och kanske är det just därför man bör välja Degerfors när man gör sitt gymnasieval.

-Det är en familjär klubb där alla tar hand om alla, ingen är utstött och allt känns väldigt hemmatryggt. Hela föreningen är så, något jag känt av när man spelat med till exempel U21, A-lagsspelarna tar hand om oss yngre väldigt bra. Redan när man kom hit och spelade i P16 så hälsade de på en och fick en att känna sig välkommen, säger Linus. 

Detta säger tränare Jesper Swedlund om Linus utveckling hittills: 

-Linus är en spelare som tagit stora kliv i sin utveckling under detta året. Numera konkurrerar han på flera positioner såsom central mittfältare och på samtliga positioner i backlinjen. ”Limpan” är en hårt jobbande spelare som är rejäl i sitt duellspel och som dessutom har ett jäkla tillslag på bollen med båda fötterna. En ödmjuk spelare som jag tror kan nå långt så länge han fortsätter att vara så hängiven och ambitiös som han varit hittills.

Är det dags för dig eller något du känner att ansöka till gymnasiet? 

Mer information om utbildningen finner du här: https://degerforsgymnasiet.se/program/elitfotbollsutbildning.html

Vår hemsida är även den full av viktig information inför valet. 

Ansökan görs här: https://gymnasieansokan.svenskfotboll.se/Home/Index?ReturnUrl=%2fApplication%2fApplicationStart 

Varmt välkommen med din ansökan!