ISAK BERGDAHL GUSTAVSSON OCH OLLE FINGAL DAHL ÖVERGÅR TILL VARSITT SENIORLAG

Våra spelare Isak Bergdahl Gustavsson och Olle Fingal Dahl tar båda steget upp i seniorfotbollen. Detta säger tränare Jesper Swedlund om övergångarna: 

-Först och främst väldigt roligt att våra spelare kliver vidare i sin karriär och in i seniorfotbollen. Både vad gäller Isak och Olle så tror vi på att detta är nästa steg som de är redo för, att få komma in i en miljö där de kan ta nästa kliv för att utvecklas i sin karriär ligger helt i linje med att vi ständigt vill se till våra spelares bästa rent individuellt. Vi kommer fortsätta ha en dialog under året och följa deras utveckling. 

Vår P19 spelare Isak Bergdahl Gustavsson flyttar till Borlänge för spel med Kvarnsveden i Division 2. Att Isak skulle börja spela i Kvarnsveden är något som varit på tal sedan januari när det först kom upp som förslag. 

-När det kom upp som förslag tyckte både jag, Jesper och Jonas att det var ett perfekt steg i karriären, och i rätt riktning. I början var det inte tal om en flytt direkt men efter att jag varit där och tränat ville de att jag skulle skriva på. Alla 20 spelare i P19 kan inte få kontrakt i DIF varje år och så är det ju, så det kändes som ett perfekt steg. Personligen känns det väldigt bra att komma till ett Division 2 lag som har visioner om att kanske gå upp, säger Isak.

Isak tror att det kommer vara en utmaning att ta nästa steg i karriären in i seniorfotbollen, på ett bra sätt. 

-Vi har mött seniorlag tidigare och största skillnaden är det fysiska, det ska bli spännande att se hur man står sig mot vuxna. Utmaningen kommer vara att man tidigare mött pojkar typ och nu män. Det är ingen som kommer akta sig för en nu utan man måste vara tuff, säger han. 

Från gymnasietiden tar han med sig flera saker, inte bara fotbollen utan även tiden med klassen och laget. 

-Jag tror alla är överens om att vi haft bra 3 år. I laget kan man prata med alla och lärarna tar mycket hänsyn till att man spelar fotboll. Skolan och fotbollen överlag har ett superbra samarbete som gjort allt mycket lättare, säger han. Och tillägger: 

-Under gymnasietiden har man verkligen fått lära sig att prioritera, man har inte tid att vara ute med kompisar varje dag, fotbollen tar mycket tid och man har fått prioritera. Något jag tar med mig är hur bra det varit att träna på dagtid som man gör i NIU. Det har hjälpt mig jättemycket med koncentrationen i skolan, efter träning är det lättare att sitta still på lektionerna och man mår bra, säger han. 

Isaks tips till någon som börjar NIU nu till hösten. 

-Att ha tålamod i både skolan och fotbollen skulle jag säga. Även om man har som mål att få A-lagskontrakt, är det något som kommer kanske först i slutet på tredje året. Jag tror att om man bara försöker fokusera och jobba hårt så har man en chans. Alla har chans, så vad som än händer bör man inte ta några hastiga beslut eller tappa fokus. Adam Carlén är ett bra exempel på det, säger Isak. 

Vår P19 spelare Olle Fingal Dahl övergick till Strömtorps IK redan förra veckan. För Olle innebär detta ett kliv från junior till seniorfotboll, och spel i Division 3. 

-Det känns som ett bra kliv i min fotbollskarriär och jag tror att det bara gynnar mig att ta klivet upp redan nu, trots ett år kvar i P19, säger Olle. 

Övergången har likt Isaks diskuterats sedan januari ungefär, där man kommit fram till att det är en övergång som gynnar Olle. 

-Det är en dialog jag Jesper och Jonas haft sedan januari ungefär och en övergång som vi kommit fram till gynnar mig som individ. Det är en väldigt bra serie i år med mycket bra matcher, bra lag, så det känns helt rätt att ta klivet nu, säger Olle. 

Olle känner en del av spelarna i Strömtorp sedan tidigare, bland annat från NIU, men också från uppväxten i Degerfors. 

-Man känner till alla på ett eller annat sätt, det ska bli kul att spela med dem, säger han. 

Det är såklart en viss utmaning i att gå från juniorfotboll till att spela i Division 3. 

-Efter min första match i lördags så kan man konstatera att det fysiska spelet är den stora skillnaden. Det blir lite mer fotboll på riktigt, och matcherna spelas hela tiden för poängen. I juniorfotbollen känns det som att man tänker mer på utveckling, vilket såklart är positivt i det åldersspannet, nu i seniorfotbollen handlar det mer om att ta de där 3 poängen och vinna, jag tycker det ska bli riktigt kul, säger han.  

Olle tar med sig erfarenheter, upplevelser och kunskap från gymnasietiden. 

-Dels NIU delen där vi fått lära oss mycket om hur man blir sin egen tränare, lägger upp kost och träningsprogram, fått lära oss teori, men också tre roliga år på fotbollsgymnasiet. Vi är och har varit ett riktigt roligt gäng som tränar tillsammans på dagarna och kvällarna. Sedan har ju jag spelat i DIF hela mitt liv, så det känns såklart lite speciellt att lämna, säger Olle.  

Olles tips till någon som börjar NIU nu till hösten: 

-Mitt tips är att ta vara på tiden och på chansen. Att träna och jobba hårt. Tiden går väldigt fort, det känns som det var nyss man började och nu är det bara ett par månader kvar, säger han.

Olle spelar sin nästa match med SIK på lördag (26/3) mot Kristinehamn.