FRAMTIDA AKADEMISPELARE KLARADE SIG BRA I SEF TROPHY

Degerfors IF P15-lag hade stora förväntningar och var som grupp lite nervösa när dom gav sig i väg på SEF Trophy, som är en inbjudningsturnering för alla Allsvenska- och Superettanföreningar och deras akademier för pojkar 15 år.

-Vi skulle få mäta oss och spela matcher mot Sveriges bästa 15-årslag under en intensiv vecka med sju matcher fördelat på fem dagar. Spännande, inspirerande och utvecklande för de 15 spelare som fick chansen att följa med på höstlovsveckan, säger Johan Ström, en av två tränare i Degerfors IF P15.

Degerfors IF spelade gruppspelsmatcher mot AIK, Trelleborg och GAIS och lyckades bra med oavgjorda resultat (1-1) mot både AIK och Trelleborg, men förlorade mot GAIS (0-2).

-Vi fick en bra start på turneringen mot AIK och spelade bollen snabbt mellan oss med få tillslag och hade, inte helt orättvist, ledningen i halvlek. Sedan tog AIK över och pressade oss hela andra halvlek och Hannes i mål gjorde en rad kvalificerade räddningar, berättar Johan.

Laget blev trea i gruppen och fick då möta AFC Eskilstuna i B-slutspelets 1/8-delsfinal där det blev förlust med 1-2.

Därefter väntade placeringsmatcher mot IK Sirius (vinst 1-0), ÖSK (förlust 0-2) och Halmstad BK (förlust 1-3).

-Vår bästa match i turneringen tycker vi var matchen mot ÖSK där vi borde ha gjort ett eller kanske två mål på våra chanser i första halvlek. Även i inledningen på andra skapade vi flera chanser innan ÖSK kunde gör sitt första mål. När vi sen pressade på för en kvittering straffade ÖSK oss på en omställning och gjorde sitt andra mål i matchen. Tungt för killarna som verkligen gjorde en bra match i högt tempo för att vara sjätte matchen på fyra dagar, säger Johan.

Laget fick på måndag morgon åka i väg med bara 13 spelare då två spelare åkte på förkylning dagen innan avresa, läget blev inte bättre med en tidig axelskada på en spelare och ytterligare två sjukdomar under veckan. Som tur var blev spelarna som lämnades hemma på måndagen snabbt bättre och kunde ansluta under onsdagen. Men laget spelade i princip hela turneringen med endast två avbytare vilket också märktes i sista matchen mot Halmstad BK då laget inte hade någon kraft kvar. Reglerna i turneringen var sådan att lagen fick möjlighet att låna in tre spelare som inte tillhör klubben vilket också Degerfors IF utnyttjade. Tim Lindh (Forshaga IF), Markus Bergqvist (Falu BS) och Isak Nyqvist (Arboga Södra) deltog under veckan i de rödvita matchkläderna och alla tre bidrog mycket till lagets starka prestationer.

-Killarna har verkligen gjort det bra med fullt fokus på fotbollen under hela vecka. Med tanke på sjukdomar och den lilla trupp som vi, i förhållande till många andra lag, valde att åka med så har vi gjort en fantastisk vecka. Spelarna har utvecklats för varje spelad match och fått insikt i vad som krävs på denna nivå, berömmer Johan.

Degerfors IF har för avsikt att återkommande varje år delta med ett 15-årslag i SEF Trophy.