FLERA AKADEMISPELARE FICK CHANSEN I A-LAGSMATCH

Igår var det dags för A-lagets första träningsmatch för säsongen där man mötte BK Forward på hemmaplan. Matchen slutade i en storseger med 6 mål mot 0. I matchen var flera av våra akademispelare med, för några var det debut i A-laget (i matchsammanhang). Detta hade killarna att säga efter matchen.

Ludvig Sten spelade andra halvlek och gjorde efter bara sekunder på planen mål. 

Du har tränat med A-laget sedan uppstarten av säsongen, vad är den största skillnaden mellan juniorfotboll och seniorfotboll?

-Den största skillnaden mellan junior och seniorfotboll tycker jag framförallt är tiden man får med boll både på träning och match men även att man måste ta vara på chanserna man får, i juniorfotboll har man råd och missa någon pass och chans men i senior kanske man inte får en ny chans, säger Ludvig.

Under förra säsongen gjorde du framträdande i A-laget, då mot Örebro Syrianska där du bidrog med en assist. Denna gång mot BK Forward blev det mål och under förra säsongen gjorde du 13 mål och 7 assist i P19 Allsvenskan. Vad har hänt under året och hur har du utvecklats som fotbollsspelare?

-Jag tycker att jag utvecklats mycket som person och som fotbollsspelare det senaste året, jag har blivit mognare i mitt spel hur jag värderar lägen med boll, löpningar och så vidare. Jag har blivit en mer offensiv spelare det senaste året och jag tror att det är mina avslut och löpningar i boxen som gjort att jag gjort mera mål denna säsong, säger han. 

Carl Ljungberg debuterade och kom in i andra halvlek (minut 60).

Du har representerat Degerfors IF sedan barnsben. Hur var det att få göra debut i A-laget?

-Jag har spelat i Degerfors hela min tid som fotbollsspelare. Började i Degerfors när jag var 6 år gammal och har spelat där tills idag (17) detta blir alltså min tolfte säsong i Degerfors. Alltså har jag varit här länge och växt upp med Degerfors IF och det kändes stort och roligt att få göra A-lags debut. Det är bara att suga i sig och lära in så mycket man kan när man får vara med, säger Carl. 

Under de senare åren har du varit kallad till regionalt landslagsläger flertalet gånger och under förra året spelade du P19 Allsvenskan, vad är målsättningen och hur ser närmsta tiden ut för dig?

-Jag är nöjd med förra säsongen, glad att få erfarenhet av spel i P19 Allsvenskan där varje match var tuff och man fick mäta sig med många duktiga spelare. Det var också kul att få vara på ytterligare ett regionalt landslagsläger under förra säsongen. Nu framöver är mitt mål att fortsätta utvecklas och hela tiden känna att jag blir bättre. Mitt mål framöver och dröm är självklart ett A-lags kontrakt. Nu kortsiktigt är målet att göra en bra säsong med P19. Jag hoppas även på att få träna med A-laget lite oftare, säger han. 

Liam Svensson debuterade likt Carl och kom också in i minut 60 av matchen. 

Hur var det att få göra debut i A-laget efter att ha tillhört föreningen under så många år som du gjort?

-Kul men lite nervöst, jag har längtat efter just detta ögonblicket ända sen jag började spela fotboll. Det är en riktig häftig känsla att vara del av. Degerfors är ju allt för mig och att få representera A-laget var obeskrivligt, säger Liam. 

Under förra året spelade du mestadels i P17 under första delen av säsongen och desto mer i P19 Allsvenskan under hösten. Detta i kombination med fotbollsgymnasiet i Degerfors, hur har det hjälpt dig att ta steg till att nu få göra debut i A-laget?

-Den intensiva och höga nivån har självklart hjälpt mig mycket. Att få ta steget upp från P17 till P19 Allsvenskan var en riktig boost för mig och min utveckling på grund av den höga nivån. Samtidigt som jag får jobba med Jesper på träningarna och på skolan så får jag en närmare relation till min tränare. Därför har jag också fått en bra dialog med honom där vi går igenom mina fotbollsfärdigheter och vad jag behöver jobba mer på. Att ha så mycket fotboll hela tiden kan många tycka vara jobbigt men jag har alltid sagt till mig själv att om jag gör mitt bästa hela tiden så kommer chanserna komma. A-lags debuten var en sån chans, säger han. 

För Filip Järlesand blev det en annorlunda match, då BK Forwards målvakt blev sjuk fick han istället ta plats i motståndarlaget.

Under gårdagen representerade du BK Forward på grund av sjukdom på deras ordinarie målvakt, en speciell situation. Hur var det att få möta lagkamrater som du dagligen tränar med?

-Det kändes lite konstig i början när jag fick reda på att jag skulle spela för BK forward och få möta mina lagkamrater i en träningmatch som både lagen vill vinna. När matchen började så var det en match där jag tillhörde BK forward och inte Degerfors. Det kändes bra att det var mina lagkamrater jag mötte för då vet jag mitt motstånd och hur jag ska reagera i olika situationer. Det var även roligt då jag visste att det skulle bli svårt motstånd och en bra utmaning, säger Filip. 

Under förra säsongen tränade du kontinuerligt med A-laget varannan vecka främst under hösten och nu sedan säsongsstart har du varit med mer eller mindre varje träning. Vad är den största skillnaden mellan juniorfotboll och seniorfotboll för dig som målvakt?

-Den största skillnaden mellan junior fotboll och seniorfotboll som målvakt är att man måste tänka mycket mer och vara mycket mer förberedd. Spelet går mycket fortare och det är mer fysiskt. Men på vissa sätt är det lättare att spela seniorfotboll då spelarna kan hjälpa mig som målvakt på ett annat sätt, det finns alltid någon att spela och oftast finns det flera alternativ, säger han. 

Vi på akademin tycker att det är väldigt kul att se att flera av våra spelare tar stora steg i sin utveckling. Vårt mål är alltid att fostra spelare upp i A-laget och för det krävs att de får chanser att visa vad de går för på högre nivåer! 

FOTO: J.J Wahlberg (på bild Ludvig Sten)