EMIL NORMAN AKADEMINS MÅBRA-COACH

Emil Norman, 29, är akademins coach med inriktning på välmående hos spelarna, en slags Må bra-coach. Det var hans intresse för sport och idrott som efter en tids arbete ledde in honom på studier inom Idrottsvetenskap på Karlstad Universitet. Programmet är brett, men en stor del av utbildningen handlar om idrottspsykologi och hälsa, något som Emil funnit särskilt intresse i. Förra året i samband med sin praktik höll han samtal med dåvarande P16-laget, men posten har nu utvecklats och han har numera ansvar för samtliga lag i akademin. 

-Att läsa fotboll på det här sättet, via en akademi och på elitnivå, kan påverka spelare på många olika sätt, säger Emil. 

Att ha någon utomstående kan då bli ännu viktigare, det kan bli en slags lättnad att få prata med någon som man inte känner att man måste “prestera” för. Att läsa på akademin handlar inte bara om fotboll, utan det handlar också om skola och välmående på och utanför planen. En spelare som går och grubblar eller känner sig stressad kan få problem med att uppnå sin fulla potential som fotbollsspelare. 

Emil håller samtal med samtliga spelare 3 gånger per år, och finns sedan tillgänglig för fler samtal om man känner att man vill eller behöver prata mer. Vad samtalen handlar om är väldigt olika. I tiden som är nu kan stress över distansstudier vara det som är mest aktuellt. Betygen kan påverkas negativt och man tappar stora delar av det sociala genom att inte gå i skolan. Vissa av spelarna i lagen bor själva för första gången och det kan vara svårt redan från början att lägga upp sin tid. Då kan det vara bra att ha någon att vända sig till, även om det bara är genom att skicka iväg ett SMS. 

-Det kan vara svårt att veta om man behöver prata om något och ibland svårt att erkänna att man vill det. Ibland kan man bara behöva få ur sig vissa saker, även om det inte handlar om något allvarligt, säger Emil. 

I en mansdominerad sport som fotboll kan jargongen i omklädningsrummen vara tuff. Det kan handla om normer att leva upp till eller grupptryck. Genom att varje spelare får möjlighet att prata av sig när ingen annan lyssnar kan man upptäcka sådana tendenser tidigare och försöka motverka dem. Emil har dock hittills inte märkt av något sådant i lagen. 

-De verkar vara ett skönt gäng med respekt för varandra, säger han.

 

Saker förändras, för 10 år sedan höll man inte samtal på det här sättet, men man utvecklas och har insett att fotboll inte bara handlar om just fotboll utan också mycket annat. Att elitsatsa på fotboll kommer med en del press, man konkurrerar mot flera andra som alla vill liknande saker. Under säsong kan det bli ännu viktigare att stanna upp och reflektera, saker som speltid eller vilka laguppställningar som används vid matcher kan sätta griller i huvudet på den spelare som får mindre speltid, och press på den spelare som vill göra allt för att behålla sin plats. 

-Då kan man försöka reda ut varför det ser ut som det gör. Reflektera över sina styrkor och svagheter, diskutera vad man kan göra för att gå från en situation till en annan. Ibland behöver man bara få ur sig den ilska eller frustration som byggs upp under säsongen. Då kan samtalen behöva bli mer frekventa, säger Emil. 

Ovissheten just nu med pandemin påverkar också spelarna. Den tuffaste perioden för spelarna, när man varken fick träna eller gå till skolan, är förhoppningsvis över. (Ta i trä) Men just nu väntar spelarna på ett klartecken för matcher. Motivationen kan bli svårare att hålla uppe när man bara tränar och tränar men ännu inte vet när man får chansen att använda sina kunskaper i matchsammanhang. 

-Spelarna vet till exempel vilken serie de ska spela i, men de vet inte med säkerhet när den börjar, säger Emil. 

Vi på Akademin hälsar Emil välkommen till sin post som Måbra-coach!

Läs mer om vårt arbete kring spelarnas hälsa