ELIAS LEVI OM STUDIEBESÖKEN UTOMLANDS

Under hösten har vår spelutvecklare Elias Levi varit iväg på två studiebesök utomlands. Först Nederländerna där han besökte klubbarna PSV Eindhoven och Feyenoord, och ett par veckor senare till Spanien hos Atletico Madrid och La Liga-kontoret. 

Vid båda resorna var han med och kollade på träningar med alltifrån 9 åringar upp till U21 laget och hade flera föreläsningar kring olika teman. Det fanns skillnader i hur man arbetar jämfört med här hemma i Sverige. 

-Den största skillnaden var nog antalet tränare varje lag har. Även hos deras 13-14 åringar kunde de ha 6-7 heltidsanställda tränare. Huvudtränare, assisterande, målvaktstränare, fysio och videoanalytiker, säger Elias och fortsätter:

-Det var även mer fokus på spelarnas individuella spel. I PSV körde de till exempel två träningar i veckan där spelarnas endast tränade på de fotbollsaktioner som de behöver utveckla enligt den IUP (individuella utvecklingsplan) spelarna har. 

Trots skillnaderna fanns även likheter i upplägget.

-Träningsupplägg och metodik skiljer sig inte nämnvärt från Sverige. Det är samma övningar och varje klubb har sin spelidé och utbildningsplan precis som många klubbar i Sverige. Men med så många tränare har de en annan möjlighet att vara mer individuella och ge mer feedback till varje enskild spelare, säger Elias. 

Från resorna tar han med sig flera olika perspektiv, eftersom att klubbarna arbetade på olika sätt.

-Atletico ville utbilda sina spelare i flera sätt att spela och att spelarna ska vara bekväma med att vara flexibla. De skiftade mellan formationer och spelsätt oftare, även spelarna ska kunna spela på flera olika positioner och klara av flera roller, säger Elias. 

Något som hänger ihop med att deras A-lag arbetar så. 

-Vi såg Atletico – Rayo Vallecano och då skiftade Atletico sitt sätt att spela flera gånger. PSV och Feyenoord var däremot mer konsekventa i sitt sätt att spela. De utbildade spelarna tidigt i olika roller, redan från 10-11 år utbildas spelarna utifrån en eller max två roller. De ansåg att rollen som tex 6a och högerytter är för olika varandra, förklarar Elias. 

Resorna hjälper Elias i hans arbete hemma i Degerfors, och det fanns både saker att ta med sig och saker att uppskatta i vårt arbete i Degerfors IF. 

-Det jag främst tar med mig är hur de i PSV arbetade med spelarnas IUPer och hur de la mycket tid och träning för att förbättra spelarna individuellt. PSV hade även olika läxor (frivilliga) som de yngre spelarna fick varje vecka. Det var klipp på till exempel en fint eller någon koordinativ rörelse som en hjulning som då spelarna kunde träna på hemma, säger Elias. 

Referenser från andra klubbar så väl nationellt som internationellt är något som mycket givande för klubben och något vi önskar fortsätta vara med och delta i även kommande säsonger.


På bild: Elias när han tar i hand med en av tränarna i Atletico