DANNY DERBAS HEMMA IGEN – EFTER LANDSLAGSÄVENTYR

Vår spelare Danny Derbas är tillbaka igen efter att ha varit iväg och spelat för Palestinas U20-landslag i Arab Cup, en stor cup för länder i Mellanöstern. Detta var minst sagt ett äventyr där han varit på träningsläger i både Qatar och Oman, och sedan spenderat 2 veckor i Saudiarabien där cupen spelades. Att han faktiskt skulle komma iväg på cupen blev bestämt i sista minuten.

-Hur det kom sig är en rolig historia faktiskt, inleder han. 

Det började med att någon skrev till Danny på Instagram, något som både Danny och lagkompisarna trodde det var fejk och mest skrattade åt. Men meddelandena fortsatte dagligen, till både Danny och till klubben. 

-Tillslut fick jag ett meddelande på WhatsApp att de ville ha med mig i laget inför cupen, jag och min familj var fortfarande skeptiska så klubben hjälpte till att kolla upp det och det verkade vara på riktigt, säger Danny.

Sedan blev det tyst i ett par veckor. 

-Innan det blev tyst hade han hade gett mig ett datum när jag skulle åka, och dagen innan det datumet skickade han flygbiljetterna. Då var det bara att packa och prata med tränarna innan jag flög ner. Vi trodde nog att det bara var ett par veckor vi snackade om, men det blev en hel månad, säger Danny. 

Danny Derbas, 18 år, kom tillbaka till Degerfors för drygt ett år sedan från Örebro SK. Han går fortfarande på gymnasiet i Örebro, men spelar fotboll i vårt P19-lag. Han tar med sig flera lärdomar från sin månad med spel utomlands, som var väldigt annorlunda mot hemma i Sverige.

-Jag tränade 2 gånger om dagen varje dag i en månad, det var otroligt varmt, typ 42 grader, och vi åt kanske 6-7 gånger om dagen. Man hann inte göra så mycket mer där nere, säger Danny. 

På träningarna var det fullt fokus, telefonen lämnades in och väckarklockan stod på 05 varje morgon. En stor utmaning för Danny var också att han inte pratar arabiska, men med hjälp av några lagkamrater kunde han få viss hjälp med översättning till engelska och svenska.

-En månad av engelska var en stor utmaning och ibland förstod man inte allting, men jag tar med mig väldigt mycket. Innan jag åkte ner så åt jag inte det bästa, tänkte inte lika mycket på vila och jag har insett nu att det kanske är sånt man verkligen måste bry sig om för att kunna bli någonting, det var fullt fokus där nere, säger han. 

Något han planerar att smitta av på lagkamraterna. 

-Om någon månad kommer vi alla säkert gå upp klockan 5 och träna, lämna in mobilerna och sånt, skrattar han.

Matchsuccén

Danny fick användning för de många och hårda träningarna och kom in och gjorde succé i matchen mot Sudan. Efter att ha kommit in i 73:e matchminuten bjöd Danny först på assist och avslutade i 96:e matchminuten med ett mål, vilket avgjorde slutresultatet 5-3.

-Det finns nog ingen bättre känsla, jag fick göra mål, assist och avgöra en match i ett landslag. Man kan inte begära mer än det. Det var väldigt rutinerade spelare jag spelade med där nere och jag förstod att jag inte kunde komma ner en månad och tro att jag skulle få massor av speltid. Men att få spela de minuterna och göra det riktigt bra kändes riktigt kul, säger han. 

Danny ska bli kontaktad igen om spel, i en ännu större cup för hela Asien. Denna spelas i Thailand i början av september. 

-Jag har inte tänkt så mycket på det än, vi får se hur det blir om de hör av sig igen. Det måste jag prata med tränarna om och skolan, eftersom jag går sista året nu också. Men jag skulle vilja åka igen, det var en upplevelse, säger han. 

Just nu är han glad att vara tillbaka i Degerfors, där han har minst 1,5 år spel kvar. Där hoppas han på att få träna med A-laget och försöka ta sig uppåt. Det återstår att se om det blir mer spel utomlands för Danny i höst. 

-Hoppas inte de hör av sig på Instagram denna gången, avslutar han med ett leende. 

(Efter vår intervju har Danny blivit kontaktad igen, något vi får följa och se vart det leder!)