BRÖDERNA ILUNGA TILL DEGERFORS

Degerfors IF bedriver, tillsammans med Degerforsgymnasiet, en akademiverksamhet som allt fler unga lovande fotbollsspelare ser som bästa miljön att fostras till en blivande elitspelare. Ett kvitto på detta är att många lovande spelare kommit till oss de senaste åren. Att nu även bröderna ”Depi” (till vänster) och ”Deb” Ilunga väljer att komma till Degerfors IF vittnar om att vår akademi får en allt högre status och därmed kan locka spelare även från större städer i mellersta Sverige.  

”Depi” har den gångna veckan varit på landslagsläger på Bosön för Pojkar -06 och han har under säsongen haft en framträdande roll i både P16- och P17 i sin förra klubb Örebro SK.

Storebror (-05) ”Deb” Ilunga väljer även han att lämna ÖSK för att fortsätta studier och fotbollsutveckling i Degerfors. Det är förstås intressant att höra vad akademichef Peter ”Palmen” Palmqvist har att informera om dessa båda övergångar.

-Egentligen tycker jag väl inte att det är speciellt konstigt att två lovande spelare väljer att komma till Degerfors IF. Vi har en bra verksamhet även om vi förstås hela tiden vill förbättra oss, både vad gäller rekrytering men framför allt att utveckla våra egna unga spelare. När det gäller dessa två spelare så har vi haft koll på dem ett tag. Depi såg jag på Rikslägret på Bosön i somras och blev mycket imponerad av honom. Jag har sett Depi ett flertal tillfällen och jag är absolut inte överraskad att han nyligen var på landslagsläger, det är en mycket klok och bollskicklig spelare, säger “Palmen”. 

-När det gäller storebror Deb så är han en annan spelartyp än lillebror. Deb är mer irrationell i sin spelstil men har även han en hög utvecklingspotential. Det är två mycket härliga och ödmjuka killar som jag är säker på kommer smälta in bra i vår verksamhet, fortsätter han.

Vad kan du mer berätta om hur det ser ut i akademin?

-Jag tycker det ser mycket bra ut inför 2022. Vi har ett flertal P17-killar (04) som fått kontinuerlig speltid i P19-allsvenskan under säsongen och vi har även många spelare i akademin som fått känna på att träna med A-laget.,

-P17 (05) ska bli mycket intressant att följa nästa år då dom nu har fått ett halvår tillsammans (många kom till Degerfors först till gymnasiestarten augusti). Det kommer bli ett gäng som kommer vara tuffa att möta då jag förväntar mig att de, både som individer och lag, kommer ta stora steg i utvecklingen, redan i år har de haft 17 av 20 platser i Distriktslaget, säger Palmen. 

-När det gäller kommande P16-lag (06) så har vi haft ett flertal samlingar inför stundande NIU-uttagning. Det har varit en mycket tuff utmaning att ta ut de spelare som ska erbjudas en NIU-plats då det varit hög nivå på de som vi tittat på och de som vi har i DIF. Det som är glädjande och är i linje med att vi ska bli en mycket eftertraktad akademi är att vi har spelare som väljer oss trots att de erbjudits plats på akademier som för tillfället ligger högre i rankingen än oss, avslutar en nöjd ”Palmen”.