ADAM CARLÉN GICK HELA VÄGEN

Adam Carlén flyttade till Degerfors från Mariestad vid 16 års ålder för att spela fotboll vid fotbollsgymnasiet. Idag, flera år senare, är han 21 år och en startande spelare i A-laget. Adam berättar om gymnasietiden, fotbollen just nu och hans mål framöver. 

Fotbollen har gått lite upp och ner för Degerfors med blandade resultat, men det finns en hel del ljusglimtar under säsongen. Bland annat matchen mot Östersund  den 3 juli där Adam fick göra sitt första Allsvenska mål. Att det är ett tufft motstånd man möter är inget att sticka under stolen med. 

-Vi märker såklart av att det är några snäpp svårare i år, men jag tycker att både jag och laget tagit steg i utvecklingen och gjort det helt okej. Det finns mer att önska i vissa matcher där det gått tyngre, men det är bara att gnugga på och fortsätta jobba, säger Adam. 

Att gå från juniorfotboll till seniorfotboll är alltid ett stort steg. Matcherna blir lite tuffare, allt går lite snabbare och det är fler fysiska utmaningar när man kommer som ung spelare. Adam beskriver att hans steg upp blev lite mildare, tack vare att han hela tiden slussades upp under gymnasietiden. 

-Det var en väldigt bra väg att ta till seniorfotbollen, det trappades upp hela tiden, först P16, P17 upp vidare sen till P19, ibland fick man spela med U21, plus att jag hade träningar här och där med A-laget. Jag slussades upp, sakta men säkert helt enkelt, till seniorfotbollen. När chansen dök upp var jag redo och tog den, säger han.  

2019 dök chansen upp och Adam skrev ett 3,5 års kontrakt med Degerfors IF, som då spelade i Superettan. Sedan dess har Adam växt i klubben, inte bara prestationsmässigt utan också genom band till spelare och ledare. 

-Jag trivs jättebra här i klubben, det är litet och familjärt, charmigt om man så vill. Jag har känt ända sen jag flyttade hit att man har en väldigt bra kontakt med klubben. Jag tror att det är få klubbar där man har en sån toppenrelation till sportchefen till exempel, som vi här i Degerfors har med Patrik Werner, säger Adam. 

Men hur kom det sig att det blev Degerfors från första början? Efter att ha blivit tipsad av en vän fick Adam upp ögonen för Degerfors, men det var det först på uttagningarna som han blev helt säker. 

-Jag fick en bra känsla där, då var det Tobias Solberg och Stefan Jacobsson jag träffade. Det kändes seriöst, så det var avgörande för valet jag gjorde, säger Adam. 

Vad du tar med dig från din tid på fotbollsgymnasiet? 

-Skolan är liten och familjär och jag hade tre riktigt bra år. Mycket kompisar fick jag och jag tar med mig väldigt mycket roliga fotbollsminnen. Det är ett toppenställe som fotbollsspelare att utvecklas på, och gymnasietiden har gjort att jag nog trivs ännu bättre även nu, efter gymnasiet, säger han. 

För många är det en stor dröm att gå hela vägen upp i A-laget efter sina 3 år på fotbollsgymnasiet. Hur man gör för att lyckas finns det enligt Adam inget vattentätt recept på. 

-Det handlar om basic saker egentligen, att jobba hårt, ha rätt inställning och hela tiden försöka bli så bra som man kan. Ett tips är att inte deppa ihop om det inte går spikrakt uppåt, man får försöka komma ihåg att det inte är i P16/P17 man ska vara som bäst utan senare egentligen. Det gäller att gnugga på bara, även om man inte är bäst i de unga åren kan det komma senare, om man lägger ner jobbet, säger Adam. 

Adam har flera mål framöver med fotbollen, men just nu är det kanske ett som känns lite viktigare än alla andra.

-Målet är att vi ska hålla oss kvar i Allsvenskan till nästa år, det kämpar vi för hela tiden. För mig individuellt är målet att spela så bra jag kan, tillsammans till laget, vilket förhoppningsvis leder till vinster framöver, säger Adam. 

-Långsiktigt vill jag bli så bra jag kan, och sen får man se hur långt det räcker. Drömmar finns om att spela i de stora ligorna, såklart, det finns väl hos alla fotbollsspelare egentligen. Men inget mer konkret än så, det handlar mer om min prestation och utveckling framöver, säger han. 

Nästa match spelas nu på söndag den 12/9 borta mot Kalmar. Förväntningarna inför matchen är höga. 

-Det ska bli kul att spela efter det korta uppehåll som varit. Kalmar har spelat bra och det kommer bli en tuff bortamatch. Vi vet att vi har en väldigt hög högsta-nivå, spelar vi på den nivån kan vi slå alla lag i serien skulle jag säga. Om vi lägger ner jobbet och vinner kan det blir det en riktigt rolig söndag i Kalmar, ler Adam. 

Vi på akademin önskar Adam all lycka med fotbollen framöver! 

 

Publicerat 2021-09-10 av Elin Jansson