A-LAGSKONTRAKT OCH SPELTID I ALLSVENSKAN FÖR JOPPA

Den 11 september fick vår akademispelare Jakob “Joppa” Andersson skriva på kontrakt för A-laget. Något som många av våra spelare drömmer om. Joppa har under en längre tid tränat med A-laget, men blev ändå glatt överraskad över att få chansen att skriva på så pass tidigt. 

-Det är såklart jättekul att få skriva på såhär tidigt, jag har haft det lite på känn, men det kom ändå snabbare än jag trodde. Man vill heller inte ta något förgivet. Att Gustav Granath tyvärr åkte på en skada skyndade nog på processen lite också, säger han. 

Efter 3 år på NIU är Joppa inte främmande med varken orten eller klubben. Sedan sommaruppehållet har han också tränat uteslutande tillsammans med A-laget. 

-Det känns som hemma, allt är genuint på ett sätt. Man stöter på samma personer hela tiden, man blir också väldigt nära alla i föreningen.. sportchef, tränare, spelare. Jag tror att det är annorlunda här mot andra klubbar, säger han.  

Från akademin tar Joppa med sig en hel del, en stor spelförståelse och kanske framförallt ett självförtroende inom fotbollen.

-Jag har insett att när jag kom till Degerfors visste jag ju knappt vad fotboll var, iallafall jämfört med den fotboll jag fått lära mig att spela. Att jag fått flyttas upp och träna med A-laget har verkligen påverkat min utveckling ytterligare, kvaliteten och tempot höjs direkt, säger han. Självförtroendet har varit jätteviktigt under uppflyttningen. 

-Framförallt nu i början kanske det inte blir så mycket speltid, därför gäller det att verkligen ta för sig när man får chansen. Att våga liksom, säger han

Ett av de stora målen är att framöver ta en startplats i laget, samtidigt som det konstant överhängande målet är att göra sitt bästa varje träning, match, egentligen varje tillfälle som chansen ges. Framåt har han inga konkreta mål, förutom att kunna leva på fotbollen. 

-Vägen dit har jag inte tänkt på så mycket, det kommer, säger han. 

Igår fick han chansen att göra sin debut i allsvenskan. Joppas kommentar innan matchen mot AIK var följande:

-Det blir en tuff match, det är ett av topplagen. Men gör vi en lika bra insats som vi gjorde mot Djurgården senast så har vi alla möjligheter för 3 poäng. 

Och fel hade han inte. Matchen slutade 2-1 till Degerfors och 3 viktiga poäng. I 78:e minuten byttes Joppa in och fick spela sina första Allsvenska minuter. Han gör en stabil insats, och blev bland annat hyllad av lagkamraten Sean Sabetkar på Twitter. 

-Det var en enorm glädje och lättnad att få alla 3 poäng mot ett för nuvarande topplag AIK. Min allsvenska debut kom också, vilket jag känner en stor stolthet och tacksamhet för. Att få göra debuten mot AIK och vinna med 2-1 på Stora Valla var absolut speciellt. Det är 9 matcher kvar av resterande säsongen som vi ska försöka göra bästa möjliga av, säger Joppa. 

Avslutningsvis, har du några tips till de yngre killarna i akademin? 

-Att fortsätta jobba och gnugga, vissa gånger hamnar man i tuffa perioder och jag har ibland känt att jag stått helt still i fotbollen. Men att lägga ner jobbet och tro på mig själv har hjälpt mig jättemycket. Man måste också vara beredd att kunna ta chanserna om de kommer till en, det finns ingen plats för att tveka, avslutar han.